Stressaako syöminen Jouluna?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
syöminen jouluna

Joulupyhät kestävät kolme päivää ja tänä vuonna niiden yhteyteen nivoutuu vielä viikonloppu. Joulupöydät notkuvat usein herkkuja, paljon lihaa ja erilaisia laatikoita, puhumatta muista erioisuuksista. Tähän päälle vielä alkoholi, glögit ja muut juomingit. Tuottaako syöminen jouluna sinulle ahdistusta?

Syömishäiriöisenä ahdistus oli taattu

Mä oon aikaisemmin stressannut joulua paljon syömishäiriön takia. Pelotti ja ahdisti kun ympärillä oli koko ajan paljon ruokaa ja suklaakonvehteja sai jokaiselta lahjaksi. Sitten oli vielä ruokaa tuputtavia sukulaisia ja sekös ärsytti. Ahdistus oli siis taattu. Pelkäsin syömistä (lihomisen lisäksi) myös sen takia, koska tiesin lähteväni oksentamaan sen jälkeen. Inhotti heittää ”rahaa” hukkaan.

Nykyisin, kun suhtaudun lempeämmin itseeni, en koe morkkista juhlaruokailuista, kuten tässä tapauksessa joulusta. Tiedän kuitenkin, että monet kokevat ahdistusta ja tämän takia saatetaan vaipua pahimmillaan itseinhon syövereihin ja aloittaa tiukkaakin tiukemmat dieetit, joissa ei ole päätä eikä häntää. Lähdetään soitellen sotaan ja kielletään kaikki! Täällä allekirjoittanut on tehnyt aikoinaan vaikka millaisia uudenvuoden lupauksia jokapäiväisestä lenkkeilystä tiukkoihin karkki – ja herkkulakkoihin. Arvatkaa kestivätkö ne? Ei.

syöminen jouluna

Syöminen Jouluna ei saa olla stressin aihe!

Monet siis miettivät, miten välttyä ähkyltä ja sen saattelemalta itseinholta. Mielestäni paras keino on olla miettimättä liikaa, koska kieltolistat eivät yleensä toimi kenelläkään, vaan mieli halajaa eniten juuri sitä kiellettyä hedelmää. Lisäksi suurin merkitys on sillä, miten syömme ja liikumme normaalissa arjessamme. Jos olemme arjessa tottuneet syömään säännollisesti, riittävästi ravinteikasta ruokaa ja olemaan aktiivisia, voi huoletta herkutella jouluna ja yleisesti juhlapyhinä, jos siltä tuntuu. Silloin herkuttelut eivät kaada kenenkään laihdutuskuuria tai tee meistä huonompaa ihmistä. Kokonaisuus ratkaisee.

Samoin on turha ottaa stressiä liikkumisesta jouluna. Suosittelen mieluiten liikkumaan fiiliksen mukaan, kuten itse tekisin (nyt olen päivystämässä joulupäivät ja ympärillä olevina tunteina en todennäköisesti ehdi). Liikunnan vaikutus muutenkin laihtumiseen on loppujen lopuksi melko pieni, mutta toki henkinen vaikutus voi olla suurempi. Jos siis liikunnasta tulee aidosti hyvä olo, niin anna mennä ja käy vaikka kävellen vertailemassa naapuruston jouluvaloja. 

syöminen jouluna

Toivottavasti sinä et stressaa syömisestä jouluna, vaan keskityt mielummin nauttimaan mahdollisista vapaapäivistä, ihmisistä ympärilläsi ja niistä jouluruuista. <3

Oikein rauhallisia ja rakkaudentäyteisiä joulupäiviä juuri Sinulle <3

PS. Jos tarvitset apua esimerkiksi ruokavalion suunnittelun kanssa, niin annan minun auttaa sinua eteenpäin! Laita sähköpostia, niin keskustellaan lisää:  yhteys@elinaadasofia.fi

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti