SOME VS. TODELLISUUS – MIHIN VOIMME LUOTTAA?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
some

Meillä kaikilla on monta eri roolia elämässä ja SoMe:ssa. Joku saattaa olla samanaikaisesti äiti ja vaimo kotona, työpaikalla esimies sekä vapaa-aikana vaikkapa liikunnanohjaaja tai vapaaehtoistyöntekijä löytöeläintalossa. Välillä myös oma identiteetti voi olla hakusessa ja joudumme hylkäämään aikaisemmat roolimme. Yhtäkkiä emme olekaan enää tyttöystäviä tai joudumme onnettomuuden takia luopumaan spinning tuntien vetämisestä. Samoin lääkäri voi joutua välillä potilaan asemaan ja poliisi ryöstön kohteeksi.

Sosiaalisessa mediassa aka SoMessa meillä on myös oma identiteettimme. SoMe voi tuntua jopa toiselta ”todellisuudelta” oikean elämämme rinnalla. Täytyy kuitenkin muistaa, että SoMesta saatu mielikuva ei ole useinkaan koko totuus, vaan siellä saattaa näkyä vain ns. parhaat palat elämästä. Kuvassa näkyvä kaunis maisema kauniiden tekstien ympäröimänä ei välttämättä kerro mitään kuvan laittajan todellisesta tilanteesta. Hän voi olla hyvinkin masentunut tai surullinen. Monet julkisuudesta tutut henkilöt ovat myös jääneet kiinni kuvamanipulaatioista, joissa ollaan siloteltu arpia tai isonnettu peppua.

Vapaus valita millaista sisältöä julkaisemme

Lisäksi voimme SoMessa valita mitä näytämme seuraajille. Jotkut haluavat näyttää vain parhaat palat ilman niitä läikkyneitä kahveja ja itkuisia öitä. Jotkut haluavat näyttää elävänsä luxuselämää, vaikka todellisuus olisi jotain ihan muuta. Toiset taas haluavat jakaa kissavideoita ja joidenkin profiili on täynnä biletyskuvia. SoMe voi lisäksi olla tärkeä kommunikointiväline ystävien kanssa ja nykypäivänä SoMe voi myös olla työalusta. SoMen käytöllä on rajattomat mahdollisuudet niin positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä. Olen aiemmin kirjoittanut SoMe -kiusaamisesta täällä.

Positiivisen fiiliksen jakaja SoMe :ssa

Itse haluan pitää Instagramini (@elinaadasofia) kuvien puolesta (ja osittain myös tekstien) positiivisena, koska haluan kannustaa ja inspiroida muitakin olemaan iloisia ja saamaan hyvät fiilikset päivään. Myös täällä blogin puolella pyrin pitämään jutut iloisena ja toiveikkaan oloisina, vaikka kirjoitankin välillä vaikeista asioista, kuten syömishäiriötaustastani. Haluan juurikin puhua itsetunto-ongelmista niiden oikeilla nimillä enkä kaunistella asioita. Pyrin pitämään positiivista ilmapiiriä yllä, mutta jos mulla on p*ska päivä, niin en myöskään häpeile sitä. Kaikillahan meillä on huonoja päiviä sekä hetkiä, joskus jopa päivittäin, mutta en halua somessani lietsoa negatiivisia asioita, koska negatiivisuus tuppaa helposti tarttumaan. Asenteella on myös paljon väliä, eli sillä miten suhtaudumme ”negatiivisiin” asioihin. Voisin vaikka mainita esimerkin, että kiukutti ihan älyttömästi unen tullessa vasta aamuyöllä ja aikaisen herätyksen takia unet jäivät muutamaan tuntiin. Olisin voinut aloittaa aamuni jäätävällä valittamisella, mutta valitsin toisen asenteen ja keskityin mukaviin asioihin. Kiitollisuuden avulla me löydämme ne mukavat ja ihanat asiat, usko pois! Kiitollisuuden merkityksestä olen aiemmin kirjoittanut täällä.

Jos sitten tarkastelee pelkästään  esim. instakuviani sen enempää perehtymättä muuhun, minusta voi saada hyvinkin pinnallisen kuvan. Vai mitä mieltä te olette?

Tähän loppuun haluan painottaa, että se mitä näette SoMessa ei ole koko totuus. SoMea ei kannata tarkastella vain vaaleanpunaisten hattaralasien läpi, vaan täytyy muistaa olla myös kriittinen.

 

Mitä ajatuksia SoMe herättää teissä? 🙂

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen

xoxo, Elina

 

Lue nämäkin postaukset

2 kommenttia

Mari 6.11.2017 - 20:02

Mä itse asiassa seurasin sua ensin snäpis ja myöhemmin vasta tajusin laittaa seurantaan myös instassa. Snäpissä aina ihastelen sitä kuinka maalaisjärkiseltä ja aidolta sä vaikutat siellä <3

Some kokonaisuudessaan on mielenkiintoinen ilmiö ja just se, että mitä kukakin haluaa tuoda siellä itestään päivänvaloon. Instassa on helppo silotella todellisuutta ja twitterissä julistaa missä kaikessa on paras, mutta onneksi kaikki eivät ole niitä ääripäitä.

Nyt ei irtoa enempää hienoja ajatuksia, mutta siinä edes jotain 😀

Reply
elinaadasofia 7.11.2017 - 00:24

Moikka Mari!

Kiitos ihanasta kommentistasi <3 Sinä olet ihana!
Hyviä pointteja nuo mitä mainitsit! Mullakaan ei näin yöaikaan irtoa mitään järkevää 😀 😛

Kivaa alkuviikkoa! <3

Reply

Jätä Kommentti