Miten motivoitua liikkumaan? Entä miten pitää motivaatiota yllä?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Tiedät, minkä takia kannattaa liikkua, mutta et silti saa itseäsi liikkeelle. Kuulostaako tutulle? Kaikilla meillä on varmasti elämässä kausia, jolloin tulee liikuttua vähemmän kuin normaalisti, motivaatio saattaa olla hetkellisesti tai muutaman viikon nollassa ja se on todella inhimillistä. Näin on käynyt minullekin monta kertaa. Mutta entä jos liikkumattomuudesta onkin tullut elämäntapa? Miten motivoitua liikkumaan? Tai kuinka ylläpitää hiipuvaa motivaatiota?

Liikunta muodostuu säännölliseksi elämässä, kun se tuottaa iloa ja onnistumisen kokemuksia. Fyysinen ja psyykkinen hyvä olo saavat meidät aina uudestaan ja uudestaan treenaamaan. Lisäksi voit ajatella järkisyitä, miksi kannattaa liikkua. Välttämättä nämä järkisyyt eivät kuitenkaan saa meitä liikkeelle, vaan usein valitettavasti täytyy tapahtua jotain ikävää tai sitten päinvastoin saada niitä psyykkisiä ja fyysisiä onnistumisen kokemuksia, jotka motivoivat.

Tässä listattuna muutamia fysiologisia seikkoja, miksi liikkuminen kannattaa:

Fyysinen aktiivisuus mm:

  • parantaa elimistön hapenottokykyä
  • vahvistaa lihaksia ja luustoa
  • edistää sokeriaineenvaihduntaa
  • alentaa mm. verenpainetta sekä kolesterolitasoja
  • lisää elimistön hyvän olon hormoneja
  • madaltaa stressitasoja
  • auttaa painon hallinnassa

Minulla on tällä hetkellä mm. asiakkaana henkilö, jolla on tavoitteena päästä 2.tyypin diabeteksestä eroon. Ajatella, että riittävän liikunnan määrällä voitaisiin jopa ennaltaehkäistä 30-40% 2 tyypin diabeteksista. Liikunta on tietyssä määrin lääke.

Treenihousut ja Toppi www.leggou.fi

Miten motivoitua liikunnan pariin muilla keinoin?

Unohda kaloreiden kuluttaminen, koska se vaan luo ahdistusta. Lähde nauttimaan sellaisesta lajista mikä tuntuu omalla kohdallasi mukavalle, kokeile eri lajeja vaikka ystävän kanssa. Kävelylenkit voivat aluksi tuntua tympeiltä, mutta opettele nauttimaan niistä arjen irtiottoina. Pää tuulettuu ja keho saa liikuntaa.

Älä pakota itseäsi treenaamaan puolikuntoisena tai väsyneenä, koska silloin motivaatio lopahtaa entisestään ja ilo treenaamisesta katoaa. 

Luo itsellesi onnistumisen kokemuksia pienillä välitavoitteilla. Itsensä ylittäminen on erittäin motivoiva tunne. Se kun huomaat osaavasi jonkun asian paremmin kuin aiemmin, luo mahtavan fiiliksen. Pyri keräämään näitä tunne-elämyksiä!

Tee liikunnasta elämäntapa rutinoimalla se arkeen. Aluksi voi vaatia totuttelua lähteä sille 30 min happihyppelylle, mutta yllättävän nopeasti siitä muodostuu arkirutiini, joka tuo voimaa ja hyvän mielen. Älä myöskään haali kaikkea kerralla. Kuntosalilla ei tarvitse viettää edes tuntia, vaan lyhyempikin aika riittää – pääasia, että yrität!

Tulokset motivoivat. Kunto paranee päivä päivältä, arkijaksaminen lisääntyy, kenties kilot karisee..Jotta tuloksia tapahtuu ja onnistumisen kokemuksista voidaan nauttia, on päästettävä irti ”pakkopullamaisesta” touhusta  ja jatkuvasta kalorien kyttäämisestä. Tee asioita lempeästi, ei itseinhon kautta.

Ystävän kanssa liikkuminen on hauskaa ja terapeuttista. Jos ystävä ei pääse fyysisesti paikalle, niin ota puhelin käteen ja pidä juttutuokio lankoja pitkin lenkkeillessä.

-Hanki mukavat ja silmääsi miellyttävät treenivaatteet! Piristää kummasti 😉 Myös askelmittari / muu aktiivisuusranneke voi toimia hyvänä motivaattorina.

Mikä sinua liikuttaa?

Mikäli tarvitset apuani esim. liikunnan ilon löytämisessä tai ruokavalioasioissa, laita minulle viestiä yhteys@elinaadasofia.fi niin räätälöidään sinulle sopivanlainen paketti.

PS. Koodilla ELINA20 saatte nyt tammikuun ajan -20% alennusta osoitteessa www.leggou.fi

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti