Auschwitz – Birkenau – pahuuden ilmentymä

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Yksi must see -paikka Krakovan reissulla oli noin tunnin ajomatkan päässä oleva Auschwitz -Birkenau keskitysleiri. 1,1-1,5 miljoonaa juutalaista, homoseksuaalia, mustalaisia ja muita ”huonoimmiksi” ihmisiksi luokiteltuja murhattiin vuosina 1940-1945 Natsien toimesta. Tuolloin oli käynnissä myös toinen maailmansota (terkkuja vaan hissan opelle, muistin ton katsomatta kirjasta).

Mulla on vähän sekavat ajatukset, kun kirjoitan tätä. Tavallaan ironista ajatella miten kaunis tuo keskitysleiri alue onkaan. Varsinkin kun oli lämmin kesäaamu. Aurinko nousemassa korkealle ja linnut visertivät iloisesti. Keskitysleirivierailuun olisi sopinut paremmin synkkä sää, joka olisi kohdannut mielentilan kanssa. Jokatapauksessa kylmät väreet olivat pinnassa koko leirivierailun ajan. En uskaltanut myöskään meikata, koska varauduin siihen, että tirautan itkut leirillä. Jos siis olet herkkä, niin pakkaa nenäliinoja mukaan. 

Auschwitz oli koskettava.

Auschwitz on täynnä karua materiaalia

Kaasukammioita, krematorioita, myrkkypurkkeja, kenkiä, lisää kenkiä, hiuksia, jotka oli leikattu naisten päästä. Paljon karua materiaalia niin livenä kuin valokuvienkin muodossa. Vangit joutuivat nukkumaan ja oleskelemaan ahtaissa oloissa, kärsimään sairauksista – nälästä ja janosta puhumattakaan. Talot olivat piikkilanka-aitojen ympäröiminä, jottei kukaan pääsisi karkuun. Jos yritit, niin sait kuulan kalloon tai natsit saattoivat jopa hakea kostoksi jonkun perheenjäsenen leirille. Varmasti hirveää elää koko ajan epätiedossa mitä tulee tapahtumaan. Vierailun aikana voi vain kuvitella, miltä vangeista on mahtanut tuntua! Tuntui todellakin karulle seistä huoneessa, jossa ihmiseltä meni noin 15-20 min, kun tämä tukehtui syklonikaasuun. 

Tuntui lisäksi pahalle jopa ajatella omaa janon tunnetta, kun jätin vesipullon bussiin. Joku toinen on täällä kuollut janoon ja moneen muuhun puutteeseen. Mä olin pääsemässä tunnin sisään takaisin bussille.

Heikot suoraan teloitettavaksi , vahvemmat orjiksi

Kun olimme kiertäneet Auschwitz :n suuntasimme bussilla kohti Birkenau -keskitysleiriä, jonne vangit tuotiin junalla ja jossa heidät erotettiin rakkaistaan. Hyväkuntoiset vietiin työleirille, kun taas heikommat eli useimmat lapset, naiset, raskaanaolevat sekä vanhukset vietiin heti teloitettavaksi. Osa vangittiin ihmiskokeita varten, kuten monet kaksoslapset. Heillä testailtiin erilaisia lääkkeitä, myrkkyjä ja muuta pahaa. Tehtiin julmia ihmiskokeita.

Osa Birkenaun vankitaloista oli tuhoutunut, samoin muutama krematorio. Kiersimme nämä rauniot ja säilyneet talot läpi viimeisenä. Karmivaa ajatella, että maassa oli kuolleiden tuhkaa. 

Bussimatkalla takaisin Krakovaan tein töitä, mutta samalla ajatukset kuitenkin harhailivat takaisin keskitysleirille. Herää monta kysymystä, joihin ei saa vastausta. Miksi joku viiksekäs mies on saanut tuollaista pahaa aikaan? Miksi osa on ollut hänen puolellaan eikä laittanut vastaan? Miten joku on voinut murhata ihmisiä noin julmalla tavalla? Mille on tuntunut elää noiden tekojen kanssa? 

On vähän sanaton olo. Suosittelen Auschwitzia jokaiselle. Sen lisäksi, että käynti on yleissivistävä, antaa se myös perspektiiviä omaan elämään. 

Meidän Auscwitz -retki varattiin Cracow Toursin kautta ja maksoi 130 pln /henkilö (eli noin 30 euroa). Tykkäsin tosi paljon kierroksesta ja meillä oli hyvä opas. Lähtö oli vaan ihan horror aikaan 5.40, mutta eipähän jääty ruuhkiin kiinni! Oltiin takaisin noin 12.30 aikoihin, mikä oli ihan hyvä, että jäi aikaa muuhunkin. Suolakaivoiset olisivat olleet toinen mielenkiintoinen nähtävyys, mutta päätettiin skipata se ja mennä jäätelölle vanhaan kaupunkiin. 

Oletko sä käynyt Auschwitz – Birkenau keskitysleireillä? Jos olet niin mitä ajatuksia heräsi? Heitä kommenttia alle! 🙂

Rauhallista päivää juuri Sinulle!

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

2 kommenttia

Maria Gergalo 12.6.2019 - 11:19

Ihan samat fiilikset mullaki tuli varsinki just niis kaasuhuoneissa, järkyttävää. Kauniit kuvat ja hyvin kirjotettu teksti❤️

Jotenkin samaa aikaa ymmärrän myös vartijoita, jotka ovat olleet siellä, koska heidän perheitä myös uhattiin ja myös aivopestiin.
Aivopesun pysty tehä ennen, joku rohkea ihminen (yleensö mies), joka vaa uskal puhuu kansan edessä ja on auktoriteettia. Nykyää sitä on edelleen, mut se on vaa eri muodossa ja ehkä vähän eri aiheita mistä aivopestään. Nykyäähän se aivopesu on vaa media muodossa. Sillä saa niin hyvin ängettyy ihmisten päihin. Ihmiset ei aina osaa kyseenalaistaa, koska ajatellaan et asutaan esim. Suomessa täällä on niin turvallista ja oikeudenmukasta aina et kyl ne päättäjät tietää mikä on meille parhaaks.

Reply
Elina Ada Sofia 12.6.2019 - 13:52

Kiitos Maria<3

Ja ihan totta mitä sanoit..

Reply

Jätä Kommentti