Ilmastoystävällisempi maito on täällä! (+makaronilaatikko-ohje)

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Kaupallinen yhteistyö: Juustoportti

Viimeisen vuoden aikana ilmastonmuutos on ollut yhä enemmän kaikkien huulilla. Sen lisäksi, että näistä asioista puhuminen on tärkeää, on myös toimittava. On tehtävä konkreettisia tekoja ilmastonmuutosta vastaan. 

juustoportti

Mulle on entistä tärkeämpää, että käyttämäni tuotteet on valmistettu vastuullisemmin. Tiedän, että itsellä olisi vielä paljonkin parantamisen varaa, mutta mielestäni on tärkeää, että tekee edes jotain. Olen esimerkiksi viimeisen vuoden aikana vähentänyt todella paljon lihan syömistä ja siirtynyt siis entistä enemmän kasvipainotteisenpaan ruokavalioon. Toki välillä lautaselta löytyy myös lihaa – kohtuus kaikessa on hyvä. Totuttuja tapoja on muutenkin melko hidasta muuttaa, mutta askel kerrallaan. Myös maitotaloustuotteiden käyttö jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta onneksi ympäristö otetaan nykyisin entistä enemmän huomioon ja näinhän sen täytyykin olla, koska Suomi on maidonkulutuksen kärkipäässä maailmassa.

Juustoportti onkin nyt lanseerannut ensimmäisenä täysin hiilineutraalin maidon.

juustoportti
juustoportti

Kun sain kuulla tästä Juustoportin hiilineutraalista maidosta, ajattelin, että on todella hienoa, kun isot yritykset näyttävät suuntaa muille. Näin sitä pitää! Yleisestihän maidon ilmastokuormitus on korkea, mutta Juustoportin Vapaan lehmän maito on tässä todellinen suunnannäyttäjä ja vastuullisuuden edelläkävijä.

Entä mitä hiilineutraali maito sitten käytännössä tarkoittaa? 

Hiilineutraali maito tarkoittaa sitä, että maidon tuotannossa syntyvä hiilijalanjälki hyvitetään päästökompensoinnilla. Juustoportin koko tuotantoketjun hiilijalanjälki on laskettu alusta loppuun saakka on Luonnonvarakeskuksen (Luke) toimesta ja näitä hiilijalanjälkeen vaikuttavia päästöjä kompensoidaan esimerkiksi  investoimalla energiatehokkaampiin keittimiin ja metsänistutukseen Afrikassa. Tehokkaampien keittimen avulla vähennetään siis metsien hakkuuta, jolloin uusi metsä ehtii sitomaan enemmän hiilidioksidia ja tämä taas lisää luonnon monimuotoisuutta.

Juustoportti näyttää suuntaa maitotaloudessa

Mulle itselleni on tärkeää, että yritykset ottavat vastuuta ympäristöstä ja tietysti eläimistä. Olenkin viime aikoina puhunut storyissani siitä, miten ympäristö kärsii ilmastonmuutoksen seurauksena ja katsoin vastikään Netflixistä dokkarisarjan (Our planet) tähän teemaan liittyen. Iso suositus tälle! Me ihmiset voidaan tehdä pieniä ekotekoja helposti ja kuluttajina meillä on mahdollisuus vaatia parempaa sekä vaikuttaa siihen mitä tuotteita löytyy kaupan hyllystä.  Hatunnosto Juustoportille, että he tekevät jatkuvaa työtä pienentääkseen hiilijalanjälkeä koko tuotannossaan. He ottavat lisäksi huomioon eläinten hyvinvoinnin, mikä näkyy siinä, että Vapaan lehmän maito sai ensimmäisenä Euroopassa maailmanlaajuisen eläinten hyvinvointia mittaavan edistyneen tason Welfare Quality-sertifikaatin. 

Lehmät pääsevät ulkoilemaan aina kun haluavat ja tilat sitoutuvat kohtelemaan eläimiä hyvin. Lisäksi maito on 100% GMO-vapaata ja tosiaan koko tuotantoprosessin ympäristöystävällisyyteen panostetaan kuten aiemmin mainitsin.

Loihdin Vapaan lehmän maidosta herkullisen makaronilaatikon, joten tässä resepti!

Tarvitset makaronilaatikkoon:

  • 4 dl täysjyvämakaronia
  • Nyhtökaurapaketti
  • 5 dl Juustoportin Vapaan lehmän maitoa
  • 3 kananmunaa
  • Valkosipulia
  • Pippuria ja Suolaa
  • Juustoportin vuohenmaitojuustoa pinnalle

Ja valmistus on helppoa. Keitä makaronit kypsäksi ja paista pannulla nyhtökaura sekä mausteet. Tällä välin tee munamaitoseos valmiiksi odottamaan. Voitele myös vuoka, jossa makaronilaatikko valmistuu. Kun valmista, sekoita nyhtis makaronien joukkoon, kaada vuokaan ja lorauta lopuksi munamaitoseos päälle. Halutessasi voit vielä höylätä juustoa seoksen pinnalle! Vuohenjuusto käy tähän ihan törkeen hyvin. Paista makaronilaatikkoa uunissa noin tunnin ajan 200 asteen lämmössä ja nauti lämpimänä.

juustoportti
juustoportti

Mitä sinä olet mieltä näistä Juustoportin uudistuksista? 🙂 Mikä sinulle on tärkeää, kun teet ruokaostoksia?

Kaunista uutta viikkoa Sinulle!

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, ElinaLue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti