SUORITATKO HYVINVOINTIA?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Oletko ajatellut tarkemmin mistä hyvinvointisi koostuu? Mikä ylipäätään on hyvinvoinnin määritelmä? Onko sellaista? Hyvinvointivaltiosta puhuttaessa korostuu korkea elintaso ja hyvä sosiaaliturva. Hyvinvointi on kuitenkin mielestäni paljon enemmän ja syvemmällä vaikkakin edellämainitut varmasti sitä lisäävätkin. Mielestäni hyvinvointi ei ole pahanolon puuttumista vaan kykyä osata käsitellä tunteita, arvostaa elämää, toisia ja itseä sekä löytää balanssi erilaisten asioiden välillä. Nämä ovat peruspilarit minun hyvinvoinnilleni. Kun ne on kunnossa, voi lähteä rakentamaan lisää.

”Hyvinvointia ei ole oksentaa porkkanoiden syömisen jälkeen”

Esimerkiksi omalla kohdallani aloin pohtimaan sitä, kuinka vaikeaksi tein elämäni syömisen hallitessa tai pikemminkin rajoittaessa sitä. Se ei ollut hyvinvointia. Hyvinvointia ei ole juosta pitkiä lenkkejä liian vähäisellä ravinnolla kuihduttaen itseänsä yhtä ohueksi kuin pulkannaru. Hyvinvointia ei ole oksentaa porkkanoiden syömisen jälkeen. Hyvinvointia ei ole miettiä kehtaako lähteä ystävien kanssa syömään kun syöminen pelottaa. Kun vihdoin löysin avaimet oikeaan oveen, kykenin miettimään mikä elämässä on oikeasti tärkeää ja miten itsestä pidetään huolta. Meillä on vain tämä yksi ainoa keho ja sitä on kohdeltava hyvin. Nämä oivallukset ovat mielestäni hyvinvointia. Henkisen, sisäisen balanssin löytäminen itsensä kanssa on jotain äärimmäisen arvokasta.

Sinun hyvinvointisi voi olla erilaista kuin minun

Hyvinvointi ja onnellisuus ovat myös erilaisia asioita kunkin yksilön kohdalla. Se mikä tekee naapurin Pekan onnelliseksi tai hyvinvoivaksi, ei välttämättä toimi sinulle. Jollekin hyvinvointi koostuu joogasta ja aikaisista aamuista, toisille se taas on lintupongausta iltamyöhällä. Joku taas kokee olevansa vallan hyvinvoiva päästessään kalastamaan lähilammelle kun taas jollekin hyvinvointia on matkustella ja saada nähdä maailmaa reppuselässä. Meistä on moneksi ja niin on hyvinvointikin. Minulle hyvinvointia luovat oivallusten lisäksi liikunta, monipuolinen ruoka, ystävät, koti ja perhe.

Nykypäivän malli hyvinvoivasta(ko?) ihmisestä

Nykyaikana hyvinvointi nähdään aika yksiselitteisenä ja kapea-alaisena. Hyvinvoiva ihminenhän on fyysisesti superhyvässä kunnossa oleva huipputreenaaja, joka jaksaa juosta maratooneja ja tekee päälle trendikkäitä meditaatioharjoituksia. Kokkailee superfoodeista erilaisia ruokia, ei himoitse sokeria eikä tietenkään syö eineksiä. Kaiken tämän ohella hän tekee vielä työnsä mallikkaasti, lisäksi käy teattereissa, sirkuksissa ja yökerhoissa juhlimassa. Puhumattakaan loistavista ihmissuhteiden ylläpitotaidoista. Mutta eipä tätä kaikkea seuraakaan välttämättä se kaiken kattava hyvinvointi ja hyvinvoiva ihminen. Hyvinvoinnin suorittaminen ja elämän virheettömyys ei ole sama asia kuin hyvinvointi.

 

Kokonaisvaltainen hyvinvointi

On hyvä muistaa, että hyvinvointi on myös monien osatekijöiden vuorovaikutusten summa, vaikkakin minusta kaikki lähtee niistä tekstin alussa mainituista peruspilareista. Hyvinvoinnin osatekijöihin nivoituu henkinen-, fyysinen-, emotionaalinen-, sosiaalinen-, sekä taloudellinen hyvinvointi. Kaikki nämä hyvinvoinnin eri osatekijät voivat alati muuttua elämässämme ja muovaavat näin yleistä käsitystämme hyvinvoinnista. Esimerkiksi liikunnan ottaminen mukaan arkirutiineihin nostaa henkistä hyvinvointia endorfiinihormonien aka mielihyvähormonien erittymisen avulla. Liikunta siis nostaa yleisesti mielialaa ja parantaa näin henkistä hyvinvointiamme fyysisen hyvinvoinnin kehittyessä samalla kun hapenottokyky ja kunto kohenee. Ja vielä kun nappaat kaverin mukaan niin sosiaalinen hyvinvointi saa osansa.

Tässä maailmassa kaikki vaikuttavat kaikkeen ja sepä se onkin mielenkiintoista! Mikään ei ole kiveenhakattua tai noudata tiettyä kaavaa. Onneksi!

Minua kiinnostaisi kuulla miten te ajattelette hyvinvoinnin tässä maailmassa? Ja pakko vielä sanoa loppuun, että ihana saada jakaa ajatuksia tänne blogiin. Kiitos teille lukijoille <3

Muista seurata minua instagramissa @elinaadasofia

snapchatissa: elinaleskinen

xoxo, Elina

 

Lue nämäkin postaukset

2 kommenttia

HannaK. 22.5.2017 - 15:05

Vaikutat todella tasapainoiselta ja fiksulta ihmiseltä! Tosi hyvä kirjoitus 🙂 Sun snäppiä seuratessa oon saanut myös hyvän kuvan susta ja toteutat tota vallalla olevaa käsitystä hyvinvoinnista ihanan rennolla asenteella.

Reply
elinaadasofia 22.5.2017 - 15:32

Kiitos HannaK kivasta kommentista ja mukava kuulla että tykkäät kirjoituksesta!:) Sitä tasapainoutta on täytynyt opetella aikojen saatossa kivien ja kantojen kautta, mutta sepä se varmasti on juurikin vahvistanut mua!

Reply

Jätä Kommentti